KLAS in het kort
Het KLAS project is een grootschalig wetenschappelijk onderzoek in Nederland, gericht op het verkrijgen van inzicht in hoe interacties in de klas samenhangen met gelijke onderwijskansen in het basisonderwijs. Daarvoor onderzoeken twee promovendi van de Universiteit Utrecht hoe leerkrachten door hun interacties met leerlingen, bij kunnen dragen aan de motivatie, inzet en leeruitkomsten van leerlingen met verschillende achtergronden.
Hoe ziet deelname aan KLAS eruit?
- Éen jaarlijks klasbezoek gedurende drie jaar: van start in groep 6 (voorjaar 2025), met een vervolg in groep 7 (winter 2026) en 8 (najaar 2026).
- Tijdens de klasbezoeken is er een vragenlijst voor de leerkracht en leerlingen (45 min), begeleid door een onderzoeker. Ook volgt er een video-observatie, waarvoor geen lesaanpassing nodig is.
- Alle groepen 6 van reguliere basisscholen kunnen starten!
Wat levert (meedoen) aan KLAS op?
- Voor deelnemende leerkrachten
- Een rapportage van de bevindingen op klasniveau.
- Als bedankje een cadeau voor in de klas en een cadeaubon t.w.v. 40 euro voor deelnemende leerkrachten en 20 euro voor hun duo-leerkracht.
- Het nieuw te verschijnen boek ‘Kansrijk en motiverend lesgeven’.
- Output voor het veld
- Kennis voor de onderwijspraktijk over kansrijk omgaan met verschillen in de klas (o.a. via trainingen en informatiemodules).
- Wetenschappelijk kennis over leerkracht-leerling interacties en gelijke kansen in het onderwijs, die onder andere wordt gebruikt in de lerarenopleiding.